Kohteen tarina

Tämä upea pihakokonaisuus sijaitsee Oulun pohjoispuolella V-vyöhykkeellä, kauniin jokimaiseman äärellä. Pari vuotta aiemmin, talon ostanut eläkeikäinen pariskunta, totesi takapihansa tarvitsevan saneerausta, koska routaongelmien vuoksi, hulevedet valuivat kohti taloa. Talo ja sen pihasauna, sopivat hyvin yhteen värimaailmaltaan ja vaikka vanha karelia-värinen 300×300 mm hiekkapuhallettu laatta sopikin talon värimaailmaan, oltiin vaihtoehdoille avoimia. Saneerauksen yhteydessä, pihaan oltiin valmiita tekemään isojakin muutoksia. Paljon maailmaa kiertäneenä ja matkustavana pariskuntana, he olivat nähneet kivoja ideoita, joita haluaisivat pihalleen. Pihasuunnittelija Heidi Hannukselle esitettiin toiveet ja sen jälkeen annettiin jäsentelylle vapaat kädet. Pihasuunnittelija valitsi pihaan kaikki materiaalit talon arkkitehtuuria ja ympäröivää luontoa silmälläpitäen.

Pihan yhtenäisen kiveysalueen koettiin olevan tarpeellinen, koska perheenjäseniä ja ystäviä kävi paljon. Saunan edessä oleva liuskekiveys haluttiin säilyttää ja liuskekiveä haluttiin lisäksi. Jokinäkymä oli säilytettävä ja mielellään tuotava entistä paremmin esiin. Pihalle toivottiin myös kasvihuonetta, joka voisi samalla toimia puutarhaolohuoneena. Rakennus sai japanilaishenkisen tyylinsä ulkomaisen puutarhakirjan kuvasta ja se sopii paikalleen kuin nappi silmään. Kaikki kiinteät seinät ovat pelkkää lasia ja sivussa oleva avoin osa, on kuitenkin katettu lasikatolla ja takaseinään on rakennettu sermiaita oviaukkoineen, jonka värimalli on talon pergolamaisista pilareista. Se on suojaisa, mutta samalla avoin joka ilmansuuntaan.

Talon julkisivuun on upotettu kellari, joka on puolipyöreän muotoinen. Tämän muodon suunnittelija peilasi pihalaatoitus- ja nurmikkoalueen rajalle. Sen edustalle istutettiin havukasveja ja koristeheiniä. Tiilimuuri on samaa, kuin talon julksivutiili. Muurin päällä oleva pelti, toistaa talon grafiitinharmaata värimaailmaa. Pieni vesiputous vaati korkeamman aidanosan, joten aita rakennettiin toisesta päästä korkeammalle, jotta se ei kuitenkaan vaikuta jokinäkymään peittävästi. Samalla se näkyy kauniisti myös pihasaunalle ja porealtaalle. Jotta tiili ei pääse jatkuvan vedenvaluman rasittamaksi, tiilipintaan soviteltiin lasia, jonka pintaa pitkin vesiputous kauniisti soljuisi. Sen todettiin kuitenkin olevan epäkäytännöllinen ja helposti rikkoutuva, joten tilalle rakennettiin pellistä vastaava. Pihassa on useita eri muotoja ja ne on limittyvät kauniisti toisiinsa.

Puutarhaolohuoneen edustalla olevalla paikalla, voidaan nauttia niin pihanuotion tulesta, kuin katsella kaunista vesiaihettakin, jonka päällä olevat ”kelluvat” laatat, on kiinnitetty erillistolpilla, kauniin huomaamattomasti betonialtaan pohjaan. Taustalla olevassa vesiaiheessa kasvatetaan mm. lumpeita ja muita vesikasveja. Vieressä kasvavista rungollisista orapihlajista, leikataan kauniin pyöreitä. Pihalle asennetut Lapin marmori-kivet, ovat pieni kokeilu pihalla, jonka kestäminen nähdään vuosien varrella.

Pari vuotta takapihan rakentamisen jälkeen, piha on alkanut laajenemaan metsään päin. Sinne suunniteltiin moderni metsäpuisto, jossa on useampi oleskelualue ja katse-efekti. Eräs hauska yksityiskohta on ihan pihan perälle sijoitettu ”kortinpeluu” paikka. Metsäpuistoon johtaa viehättävä kärrypolku, jota myöten lähelle pihaa, pääsee isommallakin ajoneuvolla.

Rannalle suunniteltu beach, rakennettiin suunniteltua pienempänä. Sinne mahtuu kuitenkin hyvin aurinkotuolit ja kaarevalinjainen taustamuuri, toimii samalla istuinpenkkinä. Tähän ylle sopii vaikka purjevarjo. Rinne vaati ison muokkauksen ja siitä rakentui kiva kokonaisuus kasvien ja kivien ja pienten polkujen avulla. Rinteen rakentaminen on vielä kesken. Kuvissa näkyy myös rakenteilla oleva maakellari, joka on myös suunniteltu rakennusten arkkitehtuuria kunnioittaen ja sen päällysosa muotoillaan aallon-malliseksi, joka laskeutuu jokea kohti. Etupihan vierasparkkialuetta aloitettiin tekemään tänä vuonna ja siitä piharakentaminen tulee jatkumaan myös ihan koko etupihan puolelle asti. Koko pihan rakentaminen aloitettiin siis takapihalta, jonne se oli välttämätöntä tehdäkkin. Pihasta kuitenkin tuli niin kiva, että teeman toivottiin jatkuvan joka puolelle pihaa. Suunnittelu ja rakentaminen pihalla siis jatkuu ja on ilo olla tässä kohteessa suunnittelijana ja samalla seurata, kuinka asukkaat jaksavat ahkeroida oman piha- ja puutarhaunelmansa eteen. Tällä pihalla, on aina kiva olla.

Kohteen tiedot

  • Pihan on suunnitellut Heidi Hannus / Piha- ja vihersuunnittelu Villa Garden.
  • Pihakiveyksen tekijänä ollut piharakennusalan ammattilaiset
  • Liuskekiveykset ja koko muun pihan istutuksineen ja piharakennelmineen, on tehnyt asiakas itse, pihasuunnittelija Heidi Hannuksen suunnitelmakuvien avulla.

Kohteen tuotteet

  • Rudus: Tosca-laatta ja graaniittiraakareunakivet
  • Benders: erikokoisia betonilaattoja ruutu- ja tiililadontana
  • Lasihuone, vesiaiheet, sermit/aidat: asiakas itse