Eija´s garden on Loviisassa sijaitseva englantilaistyyppinen avoin puutarha sekä puutarhamyymälä pikkukahvioineen.

Elämyspuutarhan perustamisidea kehittyi useiden vuosien aikana Englantiin tekemieni puutarhavierailuiden tuloksena. Tutustumiseni yleisölle avoimiin upeisiin, tunnelmiltaan rikkaisiin puutarhakokonaisuuksiin toimi suurena innoittajanani. Keväällä 2008 aloitin tähän asti suurimman unelmani, yleisölle avoimen puutarhan toteuttamisen. Puutarha sijaitsee Itäisellä Uudellamaalla Ruotsinpyhtäällä, Ahvenkosken kylässä. Osalle puutarhaa oman idyllisen leimansa antaa vuonna 1880 rakennettu hirsirunkoinen torppani, jonka pihapiiri sai laajeta englantilaistyyppiseksi puutarhaksi.

Maa-alueen hankkiminen tonttini kyljestä mahdollisti puutarhahankkeen käynnistämisen. Vuonna 2010 maa-alue suureni vielä puolella hehtaarilla ja kokonaispinta-ala on nyt noin 1,5 ha. Torpalle kuuluva tontti, joka tänään käsittää noin puolitoista hehtaaria maata oli jo suunnitteluvaiheessa haasteellinen. Jääkauden jättämät massiiviset kiviröykkiöt sekä suuret siirtokivilohkareet olivat pääasiassa sisällytettävä suunnitelmaan. Kiviä on yksinkertaisesti niin valtavasti, että niiden pois vieminen tai räjäyttäminen ei missään vaiheessa ollut edes vaihtoehtona. Ja onhan se niin, että kivet tuovat puutarhaan mielenkiintoa ja omaa ainutlaatuista tunnelmaa. Olen myös sitä mieltä, että kivet luovuttavat, vanhojen puiden lailla positiivista energiaa ympärilleen.

Aikataulu puutarhan avaamiseen oli tiukka, mutta pääsin tavoitteeseen. Puutarhassa vietettiin avajaisia 14.6.2008, kolme ja puoli kuukautta töiden aloittamisen jälkeen.

Tontin pienet korkeuserot tekevät puutarhasta monipuolisen, ja tyytyväisenä panin ne merkille suunnitelmaa laatiessani. Vaihteleva maastonmuoto mahdollistaa luontevasti tukimuurien sijoittelun, eikä niiden rakennusmateriaalia tarvinnut miettiä, olenhan enemmän kuin omavarainen luonnonkivien osalta. Hankkiessani tilan keväällä 2005 tontista oli raivattu puutarhalle tilaa vain vajaa viidennes sen pinta-alasta, loput pinta-alasta oli hakattua sekametsän pohjaa. Yksitoista vuotta Torppa oli ollut asumattomana, mutta onneksi peruskorjattuna ja lämpimänä. Tuona aikana puutarhan perusylläpidosta oli huolehdittu, mutta esimerkiksi suurehko vihannes- ja mansikkamaa olivat kokonaan kasvaneet umpeen ja torpalle johti vain kapea, viehättävästi nurmettunut kinttupolku. Lukuisista omenapuista oli jäljellä yksi, todennäköisesti siemenestä itänyt puolivilli puu, joka säästettiin entisaikojen muistoksi. Puutarhaa raivatessani huomasin harmikseni, että tien puoleiselta alueelta oli kaadettu monia suurikokoisia katajia, pohjolan sypressejä. Löytöni suretti minua siinä määrin, että istutin välittömästi kaadettujen tilalle joukon pilarikatajan taimia (Juniperus communis ’Suesica’).

Valo-olosuhteiltaan tontti oli kiitettävä. Kasvupaikkoja on lähes tasapuolisesti auringossa, puolivarjoissa ja varjossa. Puutarhan pienilmastoon vaikuttavat rakennusten sijainti, meren läheisyys sekä vieressä liplattava Kymijoki. Tontin takana oleva alue viettää reilusti puutarhaan, minkä johdosta tontti pysyy pitkälle kevääseen hyvin kosteana. Tämä oli yksi huomioon otettavista seikoista maanrakennustöitä tehdessämme. Aloittaessani suunnittelutyön joillekin osioille paikka tuntui löytyvän kuin itsestään. Esimerkiksi Torpan edessä oleva varpukasvillisuuden peittämä, laakea kallionnyppylä kivineen oli kuin luotu alppiruusutarhalle. Se toteutettiinkin suunnitelmasta ensimmäisenä. Alppiruusuille (Rhododendron) kaivettiin kivien väliin reilut istutuskuopat, jotka täytettiin happamalla mullalla. Työn aikana aluskasvillisuus pyrittiin pitämään mahdollisimman ehjänä. Muiden puutarhaosioiden hahmottaminen paikoilleen tapahtui maastossa kulkemalla, mikä oli haastavaa vallitsevan kasvuston vuoksi. Esimerkiksi haaveilin näköalapaikasta suurimman kiviröykkiön päälle karppilammen eteläpuolelle, mutta tarkemmin katsottuna ja tutkittuna kivinen paikka oli vaarallinen ja näin ollen mahdoton näköalapaikan toteuttamiseen. Muotopuutarha puolestaan sijoittui sen suurempia ihmettelemättä torpan eteläpuoleisen tukimuurin äärelle erinomaisesti. Torpan pihapiirin länsirajalla sijaitsee mahtavat kivet, jotka muodostavat kolmion. Tuumailin pitkään mitä kivien ympäröivään tilaan rakennan. Asia ratkesi, kun Pioni-ohjelmaa varten tarvitsimme paikan, johon rakentaa kesäkeittiö yrttitarhoineen. Torpan eteläpuolen loivalla rinteellä kasvavat kaksi monirunkoista jalavaa määräsivät oleskelualueen paikan. En tiedä ihanampaa, kuin aamuauringossa istua terassilla aamukahvin kanssa jalavien luodessa luonnollista varjoa terassialueelle. Karppilammelle löytyi paikka uudelta alueelta vanhan pihapiirin länsipuolelta. Keskellä tonttia oli luonnollinen painauma ja siinä paikka lammelle. Aluksi vaikutti siltä, että lammesta ei saada niin suurta kuin halusin, mutta maatöiden edetessä suuremmatkin kivenjärkäleet saatiin siirrettyä ja lampea saatiin kasvatettua haluttuun kokoon. Pylväspuutarha siirtyi alkuperäisestä suunnitelmastani tontin vastakkaiselle, eli eteläsivulle. Paikan vaihdon syynä oli kohtuuton kivisyys, jolle suurempikaan maansiirtokone ei mahtanut mitään. Muuripuutarhan kanssa päästiin helpommalla. Alkuperäinen paikka osoittautui puiden kaadon jälkeen vielä paremmaksi kuin osasimme odottaa. Se onkin ainut alue, jossa kivet eivät rakennusvaiheessa tuottaneet ylimääräistä pään vaivaa. Kun muuripuutarhaa vielä siirrettiin suunnitelmasta poiketen neljä metriä itään päin sain otettua upeaseinäisen kivilohkareen osakasi muurirakennelmaa. Japanilainen polku on kuin luotu kulkemaan mahtavien kivilohkareiden välissä.

Näistä lähtökohdista rakennettiin elämyspuutarha, jossa on aistittavissa myös ihastuttavaa ja rakastamaani englantilaista puutarhatyyliä. Suunnitelmassa halusin myös kunnioittaa torpan vanhaa piha-aluetta ja Ahvenkoskella vallitsevaa historiallista ilmapiiriä. Puutarhan monipuolisuuden varmistamiseksi sisällytin sinne tiukasti rakennettuja, kurinalaisia osioita, luonnontila-alueita sekä pienempiä teemapuutarhoja. Mielestäni puutarhan ei pidä olla kertasilmäyksellä nähtävissä. Se pitää kokea huoneina, jotka avautuvat kävijälle yksi kerrallaan. Puutarhassa täytyy ehdottomasti olla tutkittavaa, muuten elämys jää kokematta.

Puutarhassa on myös lapsille nähtävää ja koettavaa. Cottage gardenissa asustaa kääpiökanoja sekä kukko. Karppilammessa elää ja myös talvehtii karppiparvi. Puutarhassa voi myös tavata venäjänvinttikoira Alma-Orvokin ja Beatricen pikkukoirat Lilli-Ilonan ja Chihuahua Lelun. Viimeksi vuonna 2010 hankkimallani tontilla laiduntavat kesäisin kaksi suloista ponia. Monet pikkulinnut kuten punarinnat, linnuista suloisimmat, ovat myös kotiutuneet puutarhaan. Perhosten määrä on kasvanut siinä määrin, että perhosharrastajat ovat löytäneet luoksemme.

Puutarhan juhla-aluetta voi vuokrata pienimuotoisiin juhliin, käytettävissä on tällä hetkellä juhlateltta, johon mahtuu noin 50 henkilöä ruokailemaan.  Muina aikoina alue toimii picnic-alueena. Eväät mukaan ja jaksatte nauttia puutarhapäivästä pidempään.

Puutarha elää ja monipuolistuu koko ajan, uutta nähtävää ja koettavaa löytyy joka kesälle.

Puutarha on jaettu seuraaviin tiloihin
1. myymälä, kahvio
2. parkkialue
3. käytävä puutarhaan
4. pihlajikko ja alppiruusutarha
5. nurmialue
6. enkelipuutarha
7. kivikkopenkki
8. pylväspuutarha
9. kanala, cottage garden
10. hiljaisuuden puutarha
11. luonnontila-alue
12. karppilampi
13. muuripuutarha
14. suuriperennapenkki
15. kesäkeittiö ja yrttitarha
16. piharakennus
17. torppa
18. lasipalatsi
19. vanha perennapenkki
20. muotopuutarha
21. sammakkolampi ja katajat
22. ruusutarha
23. sinikeltainen penkki
24. japanilainen puutarha
25. juhlapuutarha

Puutarhamyymälä

Puutarhamyymälästä löydät laadukkaat ja uniikit puutarhan sisustustuotteet, joita tuon maahan Ruotsista, Hollannista sekä Virosta. Myynnissä mm. upeat ja sääoloja kestävät betoniset patsaat, ruukut ja vesiaiheet. Taimimyymälässä myydään laadukkaita kotimaisia puuvartisten kasvien taimia ja perennoita. Taimivalikoima sisältää perinneperennojen lisäksi cottage gardenille tyypillisiä lajeja ja lajikkeita sekä muita ihastuttavia erikoisuuksia. Puutarhakierroksella näet myynnissä olevat taimet penkkeihin istutettuina, jolloin saat paremman käsityksen jo kasvuun lähteneistä taimista. Puutarha Tahvoset Oy toimittaa pääasiassa puuvartisten kasvien taimet ja perennat tulevat Essin taimistolta, jonka taimet ovat taattua kotimaista laatua ja myydään tavallista suuremmissa ruukuissa. Myymälässä palvelee pienimuotoinen kahvila.

Eija´s garden collection

Suunnittelemaani tuoteperheeseen kuuluu tällä hetkellä hopeaseppä Heta Salmen toteuttamat kärhöriipus, -sormus sekä -korvakorut.

Kohteen tiedot

 • Suunnittelu ja valvonta: Eija Keckman
 • Viherrakentaminen: Pihalla Oy Eija Klaucke
 • Maansiirrot: Urakoitsija Mikko Nykänen (Loviisa)
 • Piharakakennusten pystytykset: LapRip Oy

Kohteen tuotteet

 • Allaskumi, Ogashi Oy
 • Maa-ainekset, Rudus Oy
 • Puumateriaali, Puukeskus Oy ja Loviisan puu Oy
 • Kesäkeittiö, Suomen Valugrilli Oy
 • Kasvualustat, Metsäpirtin multa

Yhteystedot

 • Sisäänpääsymaksu 8€/aikuinen, lapset alle 16v ilmaiseksi.
 • Ryhmätiedustelut ja luennot 0405050824/Eija Keckman
 • Osoite Elimäentie 74, 07960 Ahvenkoski, Loviisa
 • Kotisivut www.eijasgarden.fi