Siirtonurmi

Haaveiletko upean vihreästä ja pehmeästä kotipihasta? Ratkaisu on siirtonurmi.

Siirtonurmikon asennus on helppoa ja kohtuullisen vaivatonta. Asennukseen tarvitaan hyvin tehdyt pohjat ja reipasta asennusmieltä. Lisäksi asennuksen jälkeen runsasta kastelua. Meidän siirtonurmikkorullamme on kooltaan 1m2 (40cm x 250cm) ja painaa sääolosuhteista riippuen n. 12-15 kiloa. Tarvittaessa saat meiltä ammattitaitoisen miehistön asentamaan siirtonurmet valmiiksi pihallesi.

Myymme ja toimitamme nurmikkoa pienistä muutaman rullan eristä suurempiin tilauksiin, kuten esimerkiksi omakotitalojen pihoille tai golf-kentille ympäri Suomea. Yrityksellämme on kokemusta siirtonurmikon kasvatuksesta ja myymisestä jo vuodesta 1987.

Perheyrityksen siirtonurmea voit tulla noutamaan suoraan kotitilaltamme Hämeenkoskelta, tai tiedustella toimitusta suoraan kohdeosoitteeseen.

Mikäli sinulla on tarvetta helpolle ja nopealle tavalle saada piha vihertämään, pyydä tarjous Mesiän Siirtonurmelta.

Pohjatyöt

Vanhan maan päälle lisätään uutta kalkittua ja lannoitettua multaa noin 15 sentin kerros. Multa tulisi jyrätä mahdollisimman tasaiseksi, jotta nurmikko on jo asennusvaiheen jälkeen tasainen ja hyvännäköinen. Pohja suositellaan kastelemaan edellisenä iltana, että se on sopivan kostea uutta siirtonurmikkoa varten.

Varastointi

Siirtonurmikot saapuvat trukkilavoilla, joita ei tule pakata kohteessa liian tiiviisti, että ne pääsevät hengittämään. Helteisenä päivänä lavat on hyvä saada varjoisalle paikalle odottamaan asennusta. Mikäli tarve vaatii, voi lavoja käydä kastelemassa päältä. Suosittelemme siirtämään lavat mahdollisimman lähelle asennuspaikkaa, että siirtonurmikon asennus hoituu mahdollisimman vaivattomasti.

Kasteluun varautuminen

Asennettu siirtonurmi tulee kastella läpimäräksi asennuksen jälkeen, että se saa mahdollisimman hyvän startin uuteen kasvualustaansa. Tarvittava välineistö on hyvä kasata valmiiksi ennen nurmikon asennusta ja myös pitää valmiudessa jatkuvaa kastelua varten, mikäli ilmat niin vaativat. Kastelu olisi hyvä suorittaa helteisellä säällä viimeistään 30min. asennuksen jälkeen. Maa pitää kastella läpimäräksi rullan alta.

Asentaminen

Siirtonurmikon asentaminen kannattaa aloittaa pihan perältä, että juuri asennetun nurmikon päällä ei turhaan kävellä. Siirtonurmikkomatto rullataan auki ja siirretään käsin tai piikkiharavalla tiivisti paikoilleen. Aukirullaus kohdistetaan edellisen rullan viereen tiiviisti, ei kuitenkaan päällekkäin. Suosittelemme asentamaan matot tiilikuvioon, etteivät päätysaumat olisi viereikkäin. Siirtonurmikkomattoa voi myös muotoilla, esim. puukolla leikkaamalla. Asennuksen jälkeen, ennen ensimmäisen kastelun aloittamista voidaan asennetut nurmimatot jyrätä painavalla jyrällä.

Juurtumisvaihe

Juurtumisvaiheessa on huolehdittava, että nurmikko ei pääse hetkeksikään kuivumaan. Lyhytaikainen sade tai tihkusade ei kastele nurmikon kasvualustaa riittävästi. Jokaisen kastelukerran jälkeen nurmikon kasvualustan tulee olla märkä. Normaalisti siirtonurmikko kasvattaa juurta 1–2cm viikossa. Muutamien viikkojen kuluttua nurmikko saa jo kasvualustasta osan tarvitsemastaan kosteudesta, jolloin kastelua voidaan vähitellen vähentää.

Kastelu

Vasta-asennettu siirtonurmikko tulee kastella heti asennuksen jälkeen ja kastelua tulee jatkaa säännöllisesti (päivittäin) nurmen juurtumiseen saakka. Juurtumassa oleva nurmikko tulee kastella siten, että maa nurmen alla kastuu kunnolla märäksi. On kiinnitettävä huomiota, että nurmialueen reuna-alueet saavat myös tarpeeksi vettä. Veden määrä kuvastaa nurmen terveyttä, kauneutta ja kestävyyttä. Kastelussa tulee ottaa sääolosuhteet huomioon; kovalla auringonpaisteella veden tarve on suurempi, kuin viileällä säällä.

Leikkaus

Siirtonurmikon voi leikata heti, kun se näyttää sitä vaativan. Ensimmäisillä kerroilla siirtonurmea tulee leikata terä hieman korkeammalla, jotta minimoidaan riski siirtonurmen reunojen tarttumiseen leikkuriin. Mikäli nurmen leikkuusta muodostuu leikkuujätettä tuoreen siirtonurmen päälle, se tulee haravoida pois. Keväisin ja syksyisin nurmi on hyvä haravoida. Muista huolehtia myös jatkossa siirtonurmikon riittävästä kastelusta ja lannoituksesta, tällöin saat kauniin vihreän ja kestävän nurmikon vuosikymmeniksi eteenpäin.