Kebony

Kebony on korkealaatuinen ja ympäristöystävällinen puumerkki. Kebony on sään- ja kulutuksen kestävää, mittapysyvää sekä täysin ekologista.

Suositeltavat käyttökohteet
Kebonya käytetään laitureissa, terasseilla, ulkoverhoiluun, ulkohuonekaluihin, ikkunoihin, oviin ja jopa hienotyöstettyihin käyttöesineisiin, kuten aterimiin. Puuta suositellaan leikkiympäristöihin sen myrkyttömyyden takia.

Käytetyt puulajit
Pohjoismaista mäntyä, radiatamäntyä, sekä joukko amerikkalaisia mäntylajikkeita, joista käytetään lyhennettä SYP, sekä vaahteraa.

Käsittelymenetelmä
Kebony-tuotteet perustuvat prosessiin, jossa puu käsitellään patentoidussa prosessissa futuurialkoholiin, paineen ja lämmön avulla niin, että sen molekyylirakenne muuttuu. Käsitelty Kebony on väriltään tumman ruskeaa ja käsittelemättömänä se muuttuu ajansaatossa hopeanharmaaksi.

Käsittelyaine
Futuurialkoholi tuotetaan sokeriruokoviljelmän sivutuotteena. Myös ST 1 bioetanolin tuotannossa syntyy ainetta, jota tulevaisuudessa saatettaisi käyttää Kebonyn tuottamisessa.

Käsittelyn vaikutuksen puun ominaisuuksiin
Käsitelty eli ”modifioitu puu” on kestävämpää, kovempaa ja vakaampaa, eli sen mittapysyvyys on normaalia puuta parempi. Modifioitu puu ei ime niin paljon nestettä ja näin ollen soveltuu loistavasti käytettäväksi kosteissa ja märissä olosuhteissa.

Pintakäsittelyyn (maalaus, kuultoväri)

Kebonya suositellaan jättää käsittelemättömäksi, mutta sitä voidaan myös käsitellä puuöljyllä, niin että ruskea sävy säilyy.

Asiaan liittyvät standardit ja testitulokset

Kebony-tuotteille luvataan tehtaalta 30 vuoden takuu. Tuote on paitsi Joutsen-merkitty myös sertifioitu FSC:n ja PEFC:in taholta vastuullisesta metsän käytöstä ja se on saanut ruotsalaisen SundaHus ja norjalaisen Norweigan Green Building Councilin sertifikaatit.

Mahdolliset laatuluokat ja niiden erot

Puutuotteet läpi- tai pintakyllästetään. Kestävyydeltään Kebonyn puut ovat luokiteltu EN-350 standardien mukaan parhaimpaan luokkaan 1 ja metsämänty luokaan 1-2.