Piha viihtyisäksi ilman suurta piharemonttia

ViihtyisäPiha4.4.2017

Kaipaako pihasi ilmeen nostatusta? Poimi tästä maisemasuunnittelija Eva Wuiten ja puutarhuri Mia Oksasen vinkit pihasi viihtyisyyden lisäämiseksi.

ViihtyisäPiha

Viihtyisän pihan tunnusmerkit

ViihtyisäPiha: vanha piha viihtyisäksi

Eri toiminnoilla on omat alueensa, kuten ruokailu ja ruuanvalmistus, oleskelu, pelailu jne. Alueiden ei tarvitse olla isoja, kunhan on vain mietitty missä tehdään mitäkin. Kenestäpä olisi kiva katsella siivousnurkkaa ruokailessa.

ViihtyisäPiha: vanha piha viihtyisäksi

Yleisilme on siisti ja istutusalueet ovat hoidetut. Muista, että pihakin tarvitsee siivousta ja huolenpitoa.

ViihtyisäPiha Vanha piha viihtyisäksi

Sisä- ja ulkotilat ovat kokonaisuus, ne puhuvat samaa kieltä.

Pitääkö aina teettää perusteellinen pihasuunnitelma ja uusia koko piha?

ViihtyisäPiha

Ei tarvitse teettää pihasuunnitelmaa tai uusia koko pihaa, sillä pienin askelin ja vanhaa kunnioittaen saadaan paljon aikaan. Uusi esimerkiksi istutusalue tai edes osa vanhasta, kunnosta nurmikko, kanttaa reunoja, vaihda ruukut uusiin tai päivitä sisustus.

Millä keinoilla pihasta saa viihtyisän?

ViihtyisäPiha

Hoida säännöllisesti. Englantilaisen tutkimuksen mukaan pihan hoitamiseen kuluu viikossa saman verran aikaa kuin yhteen kauppareissuun, eli siis vähemmän kuin kodin siivoukseen.

ViihtyisäPiha

Istuta oikeita kasveja oikeille kasvupaikoille. Ruukkuistutuksilla uutta ilmettä vuoden ympäri. Muista tarpeeksi suuret ja talvenkestävät ruukut.

ViihtyisäPiha

Siivoa pihalta turhat tavarat pois ja sisusta piha säänkestävillä kalusteilla. Käytä tekstiilejä, lyhtyjä ja muita sisustustuotteita.

Mistä aloitan?

Sisäänkäynti on talon käyntikortti, se toivottaa sinut ja vieraasi tervetulleiksi. Vaikka sisätilat olisivat siistit, ne eivät enää pelasta, jos pihan sisääntulossa odottavat kuihtuneet kukat, tyhjät muoviruukut pinossa, suttuiset lannoitepussit ja kasa sählymailoja. Ei ole kiva tulla kotiin päivittäin ja todeta, että tuokin alue pitäisi kitkeä. Panosta siis ensimmäiseksi sisääntuloon!

ViihtyisäPiha

Oleskelualueet kutsuvat viettämään yhteistä aikaa. Tee niistä itsellesi sopivat. Kauniit ruukkuistutukset, turha tavara pois ja uusi lepotuoli viltteineen tekevät jo ihmeitä!

ViihtyisäPiha

Muista kasvillisuus! Onko pihallani oikeita kasveja oikeilla paikoilla? Miten on rikkakasvien laita? Jos aika pihanhoitamiseen on kortilla, pitää muistaa tehdä istutuksista mahdollisimman helppohoitoiset. Täysin hoitovapaata pihaa ei valitettavasti ole, mutta oikeilla valinnoilla helpotat hoitotaakkaasi.

Miten jatkan?

ViihtyisäPiha

Kun teet pihastasi viihtyisän, muista huolehtia siitä säännöllisesti. Pihasi tarvitsee huolenpitoa jokaisena vuodenaikana. Kaikkein tärkeintä on, että piha on asukkaansa näköinen, eikä tuota stressiä. Sinne on kiva tulla viihtymään!

Viihtyisiä pihahetkiä! Nautitaan pihoista ja arvostetaan niitä!

Tekstilähde: Eva Wuiten (Maisemasuunnittelu ForSeasons) ja Mia Oksasen (GardenLiving) ”Vanha piha viihtyisäksi” -esitys Helsingin Kevätmessuilta keväältä 2015.

Kuvat: Eva Wuite (Maisemasuunnittelu ForSeasons) ja Mia Oksanen (GardenLiving)