Syyslannoitus

ViihtyisäPiha14.8.2015

Suorita kasvien syyslannoitus alkusyksyllä, kun lehdet ovat vielä vihreitä. Jos lehdet ovat päässeet jo kellastumaan, eivät ne pysty vastaanottamaan enää lannoitusta. Syyslannoitus vahvistaa kasvin solukkoja taaten paremman talvehtimisen. Erityisesti marja- ja hedelmäkasveja kannattaa lannoittaa, koska se edistää kukka-aiheiden muodostumista ja edelleen tulevan vuoden satoa.

Lannoitteeksi sopii typetön syyslannoite, joka sisältää kaliumia, fosforia ja hivenravinteita. Muista tarkista aina pussin kyljestä annosteluohje.

Perennojen ja pienten pensaiden lannoitus suoritetaan kasvin juurelle multaan sekoittaen. Isojen pensaiden ja puiden juureen lannoite saadaan menemään tekemällä rautakangella reikiä maahan eripuolille juuristoa (juuristo on yleensä samalla leveydellä kuin puun/pensaan oksat) ja kaatamalla lannoite reikiin. Nurmikon syyslannoitus suoritettaan levittämällä lannoitetta tasaisesti koko nurmikolle.

Jos mahdollista lannoita ennen sadetta, tai jos on kovin kuivaa, niin vauhdita lannoitusta kastelemalla lannoittamisen päälle.

 

Muista välillä myös suorittaa kalkitseminen lannoituksen lisäksi, sillä kalkki parantaa lannoitusravinteiden liukeamista. Kalkituksen voi tehdä mihin aikaan vuodesta vain, paitsi yhtä aikaa typpipitoisen kevätlannoituksen aikaa, sillä kalkki syö typpeä. Kalkkia voi antaa kerralla reilusti, monen vuoden tarpeen verran.