Sadonkorjaajan aikataulu

ViihtyisäPiha4.9.2014

Syksyn saapuessa kotipuutarhureiden aherrus palkitaan, on sadonkorjuun aika.

 

Elokuun loppu

Yrtit: Korjaa ja kuivata niin pitkään syksyllä kuin saat tervettä ja raikasta satoa.

Sipuli: Kuivata auringossa ja vielä 3-4 viikkoa +25C…+30C lämpötilassa. Varastoi kuivassa ja viileässä.

 

Syyskuun puoliväli

Peruna: Anna kuivahtaa ennen varastointia  Säilytä +4C lämpötilassa kellarissa matalissa laatikoissa suojattuna päivänvalolta.

Valkosipuli: Kuivaa +25C…+30C lämmössä. Varastoi viileässä tai huoneenlämmössä.

 

Syyskuun loppupuoli

Kurpitsa: Korjaa ennen kovia yöpakkasia. Säilyy +2C…+5C lämmössä parin kuukauden ajan.

Talviomenat: Varastoi vain virheettömiä omenoita. Säilytä +2C…+5C lämpötilassa erossa muista kasviksista.

Luumut: Myöhäisimmät lajikkeet jälkikypsyvät varastossa. Kokeile kuivausta.

 

Lokakuu

Keräkaalit: Varastoi kellariin vain kiinteitä keriä.

Punajuuri: Paksukuoriset mukulat säilyvät hyvin.

Porkkana: Säilyy parhaiten hiekattuna laatikossa 0C lämpötilan tuntumassa.

Palsternakka: Korjaa ennen maan jäätymistä. Säilyy hyvin kellarissa.

Lanttu: Korjaa mahdollisimman myöhään.

Purjo: Sietää pakkasia. Korjaa sulaneena ennen maan jäätymistä.