Nurmikonhoito

ViihtyisäPiha15.3.2017

Kukoistava nurmikko on pihan kruunu! Saavutat sen hyvillä pohjatöillä, sekä oikealla ja säännöllisellä hoidolla.

Nurmikonhoito (2)

Perustaminen

Hyvinvoivan nurmikon lähtökohtana on huolellinen perustaminen, kalkitetun ja lannoitetun multakerroksen paksuuden on hyvä olla vähintään 20cm. Salaojituksella ja pinnan muotoilulla estetään seisovasta vedestä aiheutuvat kasvuvauriot. Tässä oppaassa käymme läpi enemmän hoitoasioita, mutta jos nurmikkosi ei menesty hyvästä hoidosta huolimatta, on vika luultavamminkin perustuksissa.

Nurmikonhoito

Leikkaaminen

Leikkaa nurmikkoa 1-2 kertaa viikossa. Mitä useammin leikkaat, sitä tuuheampi nurmikosta tulee ja sitä paremmin se kestää kulutusta. Kotipihan sopiva nurmikon korkeus on 4-5cm. Varo leikkaamasta liian lyhyeksi, ettei nurmikko palaisi ja muuttuisi ruskeaksi. Leikkaa kerralla korkeintaan 1/3 korren pituudesta, ettei nurmi menetä vihreyttä.

Runsas leikkuujäte tulee haravoida pois ja kompostoida. Itsestään keräävä ruohonleikkuri on tässä oiva apu. Muista tarkistaa myös terien terävyys saadaksesi tasaista jälkeä.

Nurmikonhoito (1)

Lannoittaminen

Nurmikon ravinteiden tarve vaihtelee kasvukauden aikana, joten ole tarkkana mitä lannoitetta käytät milloinkin.

Keväällä lannoitetaan typpipitoisella nurmikkolannoitteella, joka auttaa nurmikon kasvuun pääsyä.

Loppukesästä nurmikko lannoitetaan typettömällä syyslannoitteella, joka sisältää kaliumia, fosforia ja hivenravinteita.  Syyslannoituksen tarkoituksena on edistää kasvuston tuleentumista ja talvenkestoa.

Nurmikon lannoitus suoritetaan levittämällä lannoitetta tasaisesti koko nurmikolle. Jos mahdollista lannoita ennen sadetta, että ravinteeet pääsevät liukenemaan. Jos on kovin kuivaa, niin vauhdita lannoitusta kastelemalla lannoittamisen päälle. Muistathan tarkistaa aina pussin kyljestä annosteluohjeen.

Nurmikonhoito (4)

Kalkitseminen

Lannoittamisen lisäksi nurmikkoa tulee muistaa myös kalkita, sillä kalkki parantaa lannoitusravinteiden liukeamista. Kalkituksella siis muutetaan (nostetaan) maan happamuutta kasvun edistämiseksi, oikein kalkitussa maassa ravinteet liukenevat parhaiten kasvien käyttöön ja samalla myös haitallisten ravinteiden liukoisuus vähenee.

Kalkituksen voi tehdä mihin aikaan vuodesta vain. Vältä kuitenkin typpipitoisen kevätlannoituksen aikaan kalkitsemista, sillä samanaikainen käyttö heikentää typen imeytymistä. Suosituinta on levittää kalkki jo hangen päälle. Myös syksyinen kalkinlevitys on kasvattanut suosiotaan, koska happamuuden korjaus alkaa heti maan sulaessa.

Kalkkia voi levittää kerralla reilustikin. Suositusmäärät: peruskalkitus 40-80kg/aari (100m2) perustettaessa tai sammaloitumisen hoitoon ja ylläpitokalkitus 25-40kg/aari 3-4 vuoden välein. Kalkkia saa ostettua säkeissä ja astioissa rauta- ja maatalouskaupoista, puutarhoilta ja isojen markettien puutarhaosastoilta.

Kalkin sijasta voit käyttää myös tuhkaa, mutta huomioi, että annostuksen tulee olla pienempi. Koivuntuhka on vahvempaa, kuin havupuiden tuhka. Tuhka on myös kalkkia sotkevampaa.

Lue lisää kalkitsemisesta täältä.

  Nurmikonhoito (3)

Ilmaaminen ja kastelu

Nurmikon tiivistyminen aiheuttaa juuriston hapenpuutetta, sekä estää veden luonnollisen imeytymisen maaperään, jonka seurauksena nurmikko alkaa sammaloitua. Asiaa voidaan korjata esim. ilmastoimalla nurmea reikien teolla.

Kuivan kauden aikana nurmikkoa suositellaan kasteltavaksi iltaisin/öisin, näin vesi ehtii imeytyä, eikä haihdu ilmaan.

Nurmikonhoito (5)

Keväthuolto

  • Haravoi nurmikolta lehdet.
  • Paikkaa vahingot (multalisä+tasaus+kylvö).
  • Lannoita typpipitoisella lannoitteella.
  • Kalkitse tarvittaessa.

Syyshuolto

  • Haravoi nurmikolta enimmät lehdet. Haravointi myös ilmastoi nurmikkoa, toisin kuin lehtipuhallin.
  • Leikkaa nurmikko lyhyeksi, näin sienitaudit eivät pääse iskemään nurmikkoon.
  • Lannoita syyslannoitteella.
  • Kalkitse tarvittaessa.

 

Nurmikonhoito

Nautinnollisia hetkiä pihanurmellasi!

Teksti: yrittäjä Jukka Repo, Juuan Dolomiittikalkki Oy, www.dolomiittikalkki.fi

Kuvalähteet: ViihtyisäPiha,  Juuan Dolomiittikalkki, Pihatyö Nuutinen, Rudus ja Shutterstock.