Näin teet saunavastan

ViihtyisäPiha18.6.2015

Tuore saunavasta kruunaa kesäsaunan! Näillä ohjeilla onnistut tekemään perinteisen itäsuomalainen vastan.

 

1. Sopivien oksien etsiminen

Aloita vastan teko nuoren koivikon etsinnästä. Muistathan, ettei koivunoksia saa katkoa ilman maanomistajan lupaa. Oikea aika vastojen tekoon on juhannukselta noin heinäkuun puoliväliin. Paras koivulajike vastaa varten on rauduskoivu, etenkin jos teet vastoja varastoon. Rauduskoivu on jämäkämpää ja karheampaa eli kestää vihdottaessa paremmin kuin hieskoivu. Erotat rauduskoivun karheasta latvasta ja sahalaitaisesta lehdestä, hieskoivun lehti on pyöreämpi.

 

2. Vastan kokoaminen

Kerää haluamasi määrä koivunoksia, joissa on terve ja tuuhea lehdistö. Nuoren koivun pehmoiset oksat irtoavat hyvin ilman puukkoakin paljain käsin tyvestä irroittamalla, mutta puukko on hyvä apu. Riivi oksien alalaidasta lehdet pois, ettei kahva pääse paksuksi. Lado noin 50cm mittaiset oksat yksi kerrallaan tasaiseksi kimpuksi. Tasaa mahdolliset pidemmät oksat viemällä alaosan tyvipäät hieman yli siten, että latvukset jäävät samalle tasalle. Vastan muoto ja koko ovat makuaasioita, mutta tuuhealla ja tasaisella vastalla on kuitenkin mukavampi vihtoa, kuin epätasaisella ja laihalla piiskalla.

 

3. Pannan tekeminen

Kun vasta on käteensopiva ja tuuhea, on aika tehdä panta, joka pitää vastan koossa. Aloita pannan teko tuoreen koivuvesan karsimisesta ja kuorimisesta. Tee kuoritusta vesasta taipuisa ja kestävä kiertämällä sitä kuin märkää rättiä, tosin hellävaraisemmin. Kierrä taipuisasta vesasta panta, jonka työnnät vastan tyvestä niin pitkälle, että se kiristyy kunnolla.

Jos pannan teko ei onnistu, voit aina laittaa kauniin juuttinarun pitämään vastaa koossa.

Tasoita lopuksi vastan kahva terävällä puukolla siistiksi ja nosta valmis vasta tuulettuvaan ja varjoiseen paikkaan roikkumaan.

 

4. Ja eikun vihtomaan…

Liota vasta kädenlämpöisessä vedessä märäksi, jos haluat hautoa sitä kiukaan päällä ennen vihtomisen aloitusta. Muussa tapauksessa nappaa vasta orrelta mukaan saunaan ja sitten eikun vihtomaan! Kunnon vasta kestää useammatkin löylyt, kun muistat nostaa sen kuivumaan ilmavasti käyttökertojen välillä.

 

Vinkki! Säilö talveksi

Vastoja voi säilöä myös talven kylpyhetkiä varten. Kuivata tällöin tuoreet vastat ilmavassa ja varjoisassa paikassa. Liota vasta vedessä käyttöön otettaessa. Vaihtoehtoisesti voit pakastaa vastat muovikelmuun käärittynä.

 

Vastanteko-ohje