Tee muurikivillä näyttäviä ja kestäviä rakenteita!

ViihtyisäPiha4.4.2017

Betonisilla muurikivillä saat pihallesi näyttäviä ja kestäviä rakenteita. Muurikivillä voidaan tehdä mm. istutusalueita, rajata tiloja ja hallita tontin korkoeroja. Tuotevalinnassa oleellisinta on muurin korkeus ja muoto. Eri käyttötarkoituksiin on tarjolla useita muurikivimalleja.

Istutusaltaat muureilla

Istutusaltaissa on monta hyvää puolta! Korotetulla altaalla tuot kasvit ja kukat terassin lähelle, aivan katselukorkeudelle. Istutusaltaissa kasveja on myös helppo hoitaa kyykistelemättä, eivätkä nurmikko ja rikkaruohot valloita muurialtaassa kasvavia kasveja yhtä helposti, kuin maan rajassa.

Muurikiviopas

Rudusksen Aitakivi antaa kauniit kehykset istutusaltaille.

Rinnepihan korot kuriin muureilla

Rinnepiha voi tuntua haastavalta, mutta muureilla kesytät pahimmatkin rinteet. Rinteen terassointi tai pengertäminen helpottaa tilan käyttöä ja estää eroosiota. Rinnepiha onkin mielenkiintoinen, kun tasoerot luovat pihaan ilmettä.

Muurikiviopas

Ruduksen Paasikolla nousun reunat korottuvat kauniisti rinteen mukaan.

Muurit tilan rajaajina

Muureilla ja aidoilla jäsennellään tiloja ja ohjataan kulkua. Sisääntulossa muurit toivottavat tulijan tervetulleeksi ja rajaavat tontin katualueesta. Kaunis lisä ovat muurivalot, jotka ohjaavat kulkua hämärässä.

Muurikiviopas-ViihtyisaPiha-Rudus-Antikko

Ruduksen Antikolla luot näyttäviä tilarajauksia.

Ole tarkkana tuotevalinnoissa ja pohjatöissä

Muurin rakentamisessa kompastuskivenä voi olla huonosti tehdyt pohjat tai liian korkean rakenteen tekeminen ilman anturaa ja valamista. Katso täältä muurinrakentajan muistilista. Myös väärän tuotteen valinta muurin muodon perusteella voi aiheuttaa turhia lisäkustannuksia rakentamisvaiheessa, jos kiviä joudutaan leikkaamaan. Lue lisää muurin suunnittelusta täältä.

Muurikiviopas

 

Matalat muurit (alle 70cm)

Matalat, alle 70 cm muurit voidaan rakentaa maanvaraisesti routimattomalle murskesorapohjalle. Asennusalustan tulee olla riittävän leveä, noin 60 cm, jotta pohja voidaan tiivistää tärylevyllä. Mataliin muureihin sopivat kaikki muurikivimallit.

Muurikiviopas

Ruduksen Antikko muurikivi soveltuu mataliin muureihin. Sillä rakennat helposti 1-4 kivirivin korkuisia istutusaltaita ja reunuksia.

Korkeat muurit (yli 70cm)

Korkeisiin muurirakenteisiin valitaan muurikivi, jossa on pontit kivikerrosten lukittumista varten sekä reiät raudoitusta ja valua varten. Yli 70 cm korkeat muurit suositellaan asennettavaksi aina anturan varaan. Anturan koko ja raudoitus tehdään kohdekohtaisen rakennesuunnitelman mukaisesti. Anturaan valetaan tartuntaraudat pystyraudoitteita varten. Muurin valamiseen käytetään säänkestävää betonia. Isoissa kohteissa betoni voidaan toimittaa betonipumppuautolla ja siirtää kätevästi suoraan valukohteeseen.

Muurikiviopas

 

Suorat ja suorakulmaiset muurit

Kaikki muurituotteet soveltuvat suorien ja suorakulmaisten muurien rakentamiseen. Ota kivenvalinnassa kuitenkin huomioon, onko kivisarjassa valmiina kulmakivi. Ruduksen tuotteista Paasikossa ja Muurikossa on erilliset kulmakivet, kun taas Aitakivellä kulma tehdään leikkaamalla kiviparin pienemmän palan, ”perhosen”, sakara suoraksi.

Muurikiviopas

Suoriin ja korkeisiin rakenteisiin sopii parhaiten Ruduksen Paasikko, jossa on suuret valuontelot.

Kaarevat muurit

Kaarevissa muureissa kaarteen säde ohjaa tuotevalintaa, etenkin jos halutaan minimoida tuotteen leikkaaminen työmaalla.

Muurikiviopas

Jos muurin kaarteen säde on pienempi kuin kaksi metriä, rakentamiseen sopii Ruduksen Muurikko. Sen pienin kaarresäde on 900 mm.

Muurikiviopas

Aitakivi sopii säteeltään yli kaksi metrisiin kaareviin muureihin.

Teksti ja kuvat: Rudus – www.rudus.fi