Kukkasipulien istuttaminen

ViihtyisäPiha23.9.2015

Istuta kukkasipulit syys-lokakuussa, kun ilmat ja maa ovat viilenneet, mutta maa ei ole vielä roudassa. Näin sipulit ehtivät juurtua, mutta eivät lähde enää kasvuun.

Perennapenkin aukkopaikat ovat oivallisia istutuspaikkoja kukkasipuleille, sillä sipulien kuihduttua perennojen kasvustot peittävät kuihtuneet lehdet allensa. Hyviä paikkoja ovat myös pensaiden juuret ja etenkin pienille sipuleille myös nurmikko. Ensimmäiseksi kukkivat lajikkeet kannattaa istuttaa lämpimimpiin ja aurinkoisimpiin paikkoihin, josta lumi sulaa ensimmäiseksi.

Sipulit viihtyvät kuohkeassa maassa. Lisää siis hiekkaiseen maahan multaa tai saviseen maahan turvetta tai hiekkaa. Maa kannattaa muokata noin 30 cm syvyyteen saakka ja samalla voi lisätä hitaasti liukenevaa lannoitetta.

Säilytä sipuleita viileässä ja pimeässä istuttamiseen saakka. Varmista vielä istutuksen yhteydessä sipulien kunto. Vain lepotilassa olevat, napakat ja kiinteät sekä ehjät sipulit kelpaavat istutettaviksi.

Istuta kukkasipulit kärki ylöspäin. Sopiva istutussyvyys on 3 kertaa sipulin korkeus. Tarkasta istutusetäisyys sipulipussista, sillä se vaihtelee sipulin koon mukaan. Istuttamisen jälkeen maa kannattaa kastella, jos se tuntuu kovin kuivalle.

Kun valitset sipulikukkalajikkeet hyvin, saat nauttia kauniista penkistä varhaisesta keväästä aina alkukesään saakka. Huomio kukkimisajan lisäksi myös valon tarve sekä kasvin korkeus ja värit.

Aikaisia (maalis-huhtikuussa kukkivia) lajikkeita ovat mm.

 • Posliinihyasintti (aurinkoinen)
 • Lumikello (varjoinen)
 • Sinililja (varjoinen)

Keskiaikaisia (huhtikuussa kukkivia) lajikkeita ovat mm.

 • Helmililja (varjoinen)
 • Krookukset (aurinkoinen)
 • Aikaiset tulppaanilajikkeet (aurinkoinen)
 • Aikaiset narsissilajikkeet (varjoinen)

Myöhäisiä (touko-kesäkuussa kukkivia) lajikkeita ovat mm.

 • Suurin osa tulppaaneista ja narsisseista
 • Pikarililjat (aurinkoinen)
 • Laukat
 • Myöhäiset tulppaani- ja narsissilajikkeet

 

Kukkasipulien istuttaminen Kukkasipulien istuttaminen Kukkasipulien istuttaminen

Kukkasipulit ruukussa

Myös parvekkeen omistajat voivat nauttia kukkasipulien huumasta, istuttamalla sipulit talven kestäviin ruukkuihin, astioihin tai laatikkoihin! Ja mikä hienointa, ruukkuihin istutettujen sipulien kukinta alkaa aiemmin, kuin maassa kasvavilla.

Ruukkuistutuksista saa näyttäviä, eri aikaan kukkivia istutuksia, kun istutat sipulit kahteen tai kolmeen kerrokseen. Laita isot sipulit alimmiseen kerrokseen, väliin multaa ja pienemmät sipulit päälle, siten että sipulista jää esille noin kolmannes. Istuta sipulit pohjareiällisiin tai salaojitettuihin ruukkuihin tai laatikoihin, joissa on kuohkeaa ja hiekkapitoista multaa. Huolehdi, ettet kastele multaa liikaa, etteivät sipuli mätäne.

Istutuksen jälkeen siirrä ruukut kylmään, että sipulit pääsevät juurtumaan. Juurtuminen vie noin 10 viikkoa.  Talvehdita ruukut varastossa/kellarissa, jossa on enintään kymmenen lämpöasetetta tai upota ruukut maahan. Oikea lämpötila on tärkeä, sillä liiassa lämmössä sipulit eivät kasvata vahvaa juuristoa ja pakkasessa sipulit paleltuvat. Siirrä astiat kevätaurinkoon, kun sipulit alkavat versoa. Valossa kukinta alkaa noin kahdessa-neljässä viikossa, hieman lämpötilasta riippuen.