Kirvat – kotipuutarhan tuholaiset

ViihtyisäPiha8.6.2016

Toukokuussa 2016 uutisoitiin kirvojen massamuutosta Suomeen, kun miljardit kirvat erottuivat selvästi tutkakuvissa. Lue lisää Ylen sivuilta.

Kirvat Kirvat

Nyt nämä pikku tuholaiset ovat vallanneet kotipuutarhoja. Kurkista lehtien alapuolille tai käpristyneisiin lehtiin, näkyykö kasa pieniä, muutaman millimetrin pituisia vihreitä hyönteisiä tai toukkia? Kyse on kirvoista. Herukkakirvan vioittamat mustaherukan lehdet kupruilevat ja punaherukan lehdet muuttuvat kirkkaan punaisiksi.

”Kirvat heikentävät kasveja imemällä niistä kasvinesteitä. Nesteistä kirva käyttää pääasiassa valkuaisaineita. Ylimääräinen sokeri erittyy sokeripitoisena ulosteena (kirvahunajana eli mesikasteena) kirvan ruumiin ulkopuolelle. Mesikaste tahrii kasveja ja lisäksi se on hyvä kasvualusta erilaisille homeille. Homeet piilaavat kasvien ulkonäköä ja heikentävät niiden yhteyttämiskykyä. Kirvojen imentä saattaa pysäyttää kasvien nuppujen ja versojen kasvun. Lisäksi kirvat levittävät monia kasvien virustauteja, esimerkiksi kurkun mosaiikkivirusta.” (lähde biotus.fi)

Kirvat kannattaa hätää. Kokeile niiden tuhoamiseksi ensin kylmää suihkua ja sitten kotitekoisia lioksia. Jos kumpikaan ei auta toistoista huolimatta, löytyy markkinoilta torjunta-aineita. Muista käyttää syötävien kasvien kanssa luonnonmukaisia torjuna-aineita.

Kotitekoiset liuokset kirvojen häätöön

Mäntysuopaliuos
2 dl nestemäistä mäntysuopaa
10 l vettä
Sekoita aineet. Rusikuta laimentamattomana kirvoihin. Ei suositella havukasveille.

Nokkosvesi
reilu 1 kg tuoreita tai n.250 g kuivattuja nokkosia
10 l kädenlämpöistä vettä
Sekoita aineet ja seisota seosta 1vrk. Siivilöi neste ja ruiskuta laimentamattomana kirvoihin.

Toista käsittely muutaman päivän välein, kunnes kirvat ovat kadonneet.