Joulukukkien hoito-ohje

ViihtyisäPiha9.12.2015

Tähän aikaan vuodesta kodit täyttyvät toinen toistaan kauniimmista kukista. Nauti kukinnasta pitkään oikealla hoidolla ja jos olet innokas, jatka joulukukkien parissa ympäri vuoden.

Amaryllis

Amaryllis

Amaryllistä eli ritarinkukkaa kastellaan säännöllisesti, mutta vain vähän. Vettä tiputellaan mullan pinnalle, ei sipulin päälle. Jos kukkavana venähtää pitkäksi, tue se tukikepillä tai leikkaa varsi poikki ja laita maljakkoon. Ontto varsi alkaa pian kiertyä, tätä voit estää pujottamalla kuminauhan varren alaosan ympärille.

Jos haluat yrittää amarylliksen kukittamista uudelleen, leikkaa tammikuussa kukkineet kukkavarret pois, jatka kastelua ja aloita lannoitus. Multa saa kuivahtaa välillä. Siirrä kasvi mahdollisimman valoisaan paikkaan ja hoida kasvia elokuulle asti. Tämän jälkeen voit lopettaa kastelun ja lannoittamisen ja antaa lehtien kuivahtaa. Lepokausi kestää koko syksyn, jonka jälkeen marraskuussa voit aloittaa kastelun ja vaihtaa mullan. Uusi kasvu alkaa jos vuoden uurastus on onnistunut.

Hyasintti

Hyasintti

Kastele hyasinttia vain niukasti ja kaada vesi mullan pinnalle, kuten amaryllikselläkin. Kukinta kestää pidempään jos viet hyasintit jääkaappiin tai muuhun viileään paikkaan yöksi. Toinen vaihtoehto on hankkia useampi sipuli, varastoida osa viileässä ja vaihtaa kukkineen tilalle tuore yksilö. Kukinnan jälkeen voit säilyttää sipulit kuivassa ja viileässä kellarissa ja istuttaa keväällä ulos. Joulukukan elämä jatkuu näin puutarhassa.

Atsalea

Atsalea

Atsalea kukkii pitkään oikealla hoidolla. Upota koko ruukku veteen 1-2 kertaa viikossa ja anna multapaakun imeä rauhassa vettä. Kaada ylimääräinen vesi pois, sillä aluslautaselle ei saa jäädä vettä seisomaan. Älä anna mullan kuivahtaa liikaa kastelujen välillä. Sumuttele lehtiä ja nuppuja vedellä, mutta jätä avoimet kukat sumuttamatta. Nypi kuihtuneet kukat pois.

Puolivarjoinen, hieman huoneenlämpöä viileämpi paikka on atsalealle mieluisin. Voit lannoittaa atsaleaa kerran viikossa kukinnan ajan. Kesällä kasvin voi siirtää puolivarjoiseen paikkaan ulos ja nostaa jälleen syksyllä ennen pakkasia sisälle, jolloin se saattaa puhjeta uuteen kukkaan. Atsalean kukinnan toistuminen on tosin epävarmaa.

Jouluruusu

Jouluruusu

Kastele jouluruusua maltillisesti, mutta älä päästä kuivumaan kokonaan. Pidä se joulun jälkeen viileässä huoneilmassa ja yritä pitää hengissä kevääseen saakka. Keväällä voit istuttaa sen puolivarjoiseen paikkaan puutarhaan, missä jouluruusu jatkaa kasvuaan ja yllättää kukinnallaan seuraavana vuonna.

Joulutähti

Joulutähti

Joulutähti vaatii runsaasti valoa ja lämpöä. Älä kuitenkaan säilytä kukkaa tulikuuman patterin lähellä, koska kuiva ja lämmin ilma kuivattaa lehdet nopeasti. Myös vetoisa ja kylmä ilma saa joulutähden pudottamaan lehdet. Jos siis hankit joulutähden muualta kuin kukkakaupasta, muista pakata se huolella! Muuten päivän päätteeksi kukasta on vain varret jäljellä.

Kastele joulutähteä säännöllisesti huoneenlämpöisellä vedellä. Voit antaa pintamullan kuivahtaa kevyesti kastelujen välillä. Aluslautaselle ei saa jäädä vettä, jotta herkkä juuristo ei huku. Jos haluat nauttia joulutähdestä pitkään, muista lannoittaa sitä säännöllisesti koko kukinnan ajan. Kukinnan jälkeen kastelua vähennetään. Joulutähden voi halutessaan säilyttää ympäri vuoden ja sen voi viedä kesällä vaikka ulos.

Teksi: puutarhuri Mia Oksanen / GardenLiving Oy. Tästä linkistä pääset alkuperäiseen artikkeliin.

Kuvat: GardenLiving ja ViihtyisäPiha.

GardenLivingin palveluilla saat pihastasi kauniin ja hoidetun. Tutustu gardenliving.fi