Helppohoitoinen piha

ViihtyisäPiha15.3.2017

Kun suunnittelet ja rakennat pihasi oikein, saat nauttia helppohoitoisesta ja viihtyisästä pihasta pitkään. Aikaa jää myös rentoutumiselle sekä pihakuntoilulle.

Olemme koonneet sinulle muutamia asiantuntijoidemme vinkkejä helppohoitoisen pihan saavuttamiseksi.

1. Tilaa pihasuunnitelma

Käsiluonnos Luonnossuunnitelma

Jos haaveilet helppohoitoisesta pihasta, kannattaa avuksi palkata piha-alan ammattilainen, pihasuunnittelija. Hän  osaa ottaa huomioon sinun pihahaaveesi, myös helppohoitoisuuden, ilman että pihan kauneus ja viihtyisyys kärsivät. Pihasuunniittelijan tekemien asiakirjojen perusteella pyydät helposti tarjouksen pihan rakentajilta. Tarvittaessa pihasuunnittelija laatii pihastasi hoito-ohjeet. Myös vanhan pihan kunnostuksessa pihasuunnittelija voi olla avuksi, antamalla ohjeet pihan muuttamisesta helppohoitoisemmaksi.

Lue lisää pihasuunnitelman teettämisestä täältä.

2. Tee pohjatyöt huolella

Pohjatyöt tehdään aina maaperän mukaan. Vettäläpäisevillä moreenimailla päästään usein helpommalla, kuin routivilla savimailla, jotka vaativat usein maa-aineksen vaihtamista. Piharakennuksille ja kevyille rakenteille, kuten terasseille kannattaaa tehdä kerralla kunnollinen routaeristettyperustus. Tällöin rakenteet pysyvät suorassa ja vältytään hankalilta korjaustöiltä. Salaojituksella ja maanpinnan muotoilulla saadaan liikavesi johdettua pois rakenteista, poluilta ja istutuksilta. Uudiskohteissa pihan pohjatöiden suunnittelu on hyvä tehdä yhdessä rakennesuunnittelun kanssa. Tällöin tontilta löytyvät maa-ainekset ja kivet on mahdollista hyödyntää tulevassa piharakentamisessa.

3. Valitse oikeat materiaalit

Kaikki puu harmaantuu. Harmaa pinta suojaa puuta ekologisesti ja luonnonmukaisesti. Jos halutaan säilyttää puun väri alkuperäisenä, vaatii se joka vuotista huoltokäsittelyä. Laiturien ja terassien lattiaverhoilussa päästään helppohoitoisuuten käyttämällä komposiittia. Komposiitti on puukuideuista ja kierrätysmuobvista valmistettua terassilautaa, joka säilyyttää alkuperäisen värinsä pitkään.

Pihan terassi- ja polkukiveyksiin kotimaiset betoni- ja luonnonkivet ovat ekologinen ja pitkäikäinen valinta.

Panosta siis huoltovapaisiin ja pitkäikäisiin materiaaleihin. Kalliimpi hankintahinta maksaa itsensä takaisin säästyneinä huoltotunteina ja materiaalien vaihtovälin pidentymisenä.

4. Suunnittele ja ryhmittele kasvillisuus

Suosi monivuotisia, helppohoitoisia ja kyseisellä kasvupaikalla viihtyviä kasveja. Unohda tuettavat, jaettavat ja talvisuojausta vaativat. Valitse pienilehtisiä puita pienentääksesi haravointitarvetta.

Istuta kasvit kerroksittain, eli moneen tasoon; maanpeittokasvit, pensaat, pikkupuut. Näin saat penkistä lähes rikkaruohovapaan. Istutusten juurella kannattaa suosia kuorikatteita ja murskeita, jotka vähentävät kitkemisen ja kastelun tarvetta.

Ryhmittele istutukset isommiksi kokonaisuuksiksi ja rajaa ne ympäröivästä materiaalista, hoidon helpootamiseksi. Älä istuta ripotellen sinne ja tänne, varsinkaan nurmen keskelle, sillä nurmi vie kasveilta voiman. Myös nurmikon leikkuu vaikeutuu, jos istutuksia pitää kierrellä.

5. Ota avuksesi automatiikka

Robottiruohonleikkuri

Nykyisin on saatavilla paljon erilaista tekniikkaa, joka helpottaa pihan hoitoa. Ruohonleikkurirobotit hoitavat nurmikon siistinnän ja kastelujärjestelmät huolehtii tarvittavasta veden saannista. Automaatio kannattaa suunnitella jo pihan perustusvaiheessa, että tekniikan saa kaivettua maan alle piiloon.

6. Minimoi nurmikko ja rajaa se

Helppohoitoinen-piha (15) Huolitellut rajaukset

Nurmikko on kaikken työläin alue pihalla, koska sitä on yleensä paljon, se on hankalasti ja usein leikattavaa, sekä leviää istutuksiin. Nurmipinta-alan vähentäminen helpottaa suuresti työtaakkaa. Vaihda nurmikon tilalle kivetystä ja perennepenkkejä, sekä kasvumahdollisuuksien mukaan kunttaa. Nurmikon leikkausta helpotat automatiikalla, hyvillä pohjatöillä, oikealla lannoituksella ja selvillä rajauksilla.

7. Varaa kaikille tavaroille ja toiminnoille oma paikkansa

Suosi sisällä opittua järjestyksen pitoa myös ulkona. Varaa siis omat paikkansa mm. työkaluille ja harrastevälineille. Näin piha pysyy siistinä, etkä tarvitse raivata nurmikkoa ennen sen leikkaamista. Oikeilla paikoilla olevat työvälineet helpottavat hoitotöiden aloittamista. Suomessa on tärkeää varata myös lumen kolaukselle paikka, näin varmistat etteivät lumikasat vahingoita taloa tai istutuksia.

Kuvalähteet: VihtyisäPiha, Villa Garden, Rudus, Shutterstock, Pihatyö Nuutinen.