Halloween – puutarhan syksyinen juhla

ViihtyisäPiha28.10.2016

Pyhänpäivän alla vietetään Halloweenia eli kurpitsajuhlaa!

Halloween (All Hallows Eve eli kaikkien pyhien ilta) pohjautuu kelttiläisten kulttuurien syksyllä, maanviljelyskauden lopussa vietettyyn vanhan uuden vuoden ja sadonkorjuun juhlaan samhainiin.

Haloween on vakiinnuttanut paikkansa pyhäinpäivän aatolle. Useimmissa maissa pyhäinpäivä on 1. marraskuuta, jolloin Haloweenia juhlitaan 31. lokakuuta. Suomessa pyhäinpäivä on vuodesta riippuen 31. lokakuuta ja 6. marraskuuta välisenä lauantaina. Suosituin Halloweenin viettopäivämme on lokakuun viimeinen viikonloppu.

Järjestä Halloween juhlat kotonasi!

Syksyn pimeyden keskelle on mukava järjestää karmivat kurpitsajuhlat. Suomessa lokakuun lopun säät ovat viileät, joten Halloweenia juhlitaan usein puutarhan sijasta sisätiloissa. Tapana on kuitenkin koristella pihaa, sekä etenkin sisäänkäyntiä kurpitsalyhdyillä, joilla toivotat ystäväsi tervetulleeksi vuoden hienoimpiin naamiaisbileisiin. Lapset voivat  kiertää naapureiden ovella naamiasasuissa kerjäten karkkia kysymällä ”karkki vai kepponen”. Mikäli vastaanottajalla ei ole antaa tulijalle namuja, joutuu hän kepposen uhriksi.

Vinkkejä juhlien järjestämiseen

 

Koristelu luo juhlatunnelman. Halloweenin tunnus on oranssi kurpitsa, josta saa kovertamalla upean lyhdyn. Käytä koristelun pääväreinä oranssia ja mustaa, hahmoina aaveita, vampyyreja, hämähäkkejä, lepakkoja, luurankoja, noitia ja kissoja. Koristeita voi helposti sekä edullisesti tehdä itse. Ajanpuutteessa kauppojen valmiskoristeet ajavat saman asian. Hämyisellä valaistuksella saat tilaan oikeanlaista tunnelmaa. Esimerkiksi Airamin valikoimissa on useita teemaan sopivia valosarjoja, jotka soveltuvat niin sisä-, kuin ulkokäyttöönkin. Tutustu Airam.fi (klik).

Halloween-Kruoka-askartelu Halloween-Kruoka-koriste

Kuvat: k-ruoka.fi

Halloween-Airam-Haamu-Paakallo-Led Halloween-Airam-Kurpitsa-led

Kuvat: Airam.fi

Tarjoilut ovat juhlissa aina tärkeässä osassa. Halloween bileiden menu muodostuu tuunailemalla tarjoiluun pelottava koristelu ja karmivat nimet. Katso tarjoiluvinkkejä Kinuskikissan (klik) sivuilta.

Halloween-Kinuskikissa-Lepakkokakku Halloween-Kinuskikissa-muffinit

Kuvat: Kinuskikissa.fi

Pukeutuminen etenkin lapset pukeutuvat mielellään rooliasuihin, mutta joskus myös aikuisten on syytä hieman hullutella. Suosittuja hahmoja ovat mm. noita, kummitus, vampyyri ja zombi. Kaupoissa on nykyisin laaja valikoima valmisasuja, mutta myös kotoa löytyy varmasti päälle pantavaa mielikuvitusta käyttämällä. Kasvomaalauksella viimeistelet asusi.

Halloween-Kruoka-asu

Kuva: k-ruoka.fi