Kesämökkitontti Luhanka

Huvila & Huussi -ohjelman kohde kesältä 2008

Kohteena on jyrkkä kesämökkitontti, jolla on paljon siirtolohkareita. Asukkaiden toiveena oli suuri oleskeluterasssi, josta löytyy avotuli ja grillikatos.

Toteuttajan tarina taustalla

Lähtökohtana Luhanka -kohteen toteutukselle olivat luonnollisesti asiakkaan luonne ja tarpeet. Asiakkailla on paljon sukulaisia lähiympäristössä ja he kutsuvat usein vieraita syömään luokseen. Isäntä on kova ruuanlaittaja ja innokas kalastaja. Talo on hieman funkkismainen ja tonttikin hyvin pelkistetty.

-Tavoitteeni oli luoda pihapiiristä talon arkkitehtuuriin ja ympäristöön sopiva kokonaisuus hyödyntäen suuria kiviä ja paljastamalla upeat kalliot. Päämateriaaleiksi valitsin jo ympäristössä olevat puun, kivet ja havut sekä heinät, kuvaa suunnittelutyönsä lähtökohtia ja perusvalintoja maisemasuunnittelija Eva Wuite Maisemasuunnittelu ForSeasonsista. Kasvillisuudeksi valittiin jalostettuja lajikkeita tontilla luonnontilaisena olevista kasvista, kuten pilari- ja kääpiökatajia, kääpiövuorimäntyja ja koristeheiniä.

Terassi rakennettiin ruskeasta kestopuusta kolmeen eri tasoon. Terassin perusta pengerrettiin, reunustettiin kivillä ja rajattiin hienoon kallioon, joka puhdistettiin kasvillisuudesta. Reunat sahattiin kiviä ja kalliota myötäillen ja muutamat terassilaudat madallettiin, jotta niihin saataisiin koristekiviä , ns. kivipuroja särkemään ja elävöittämään muuten niin laajaa ja tasaista pintaa. Koristekiviä tuotiin myös terassin keskelle jäävän suuren siirtolohkareen ja talon väliin.  Kivi nousikin yhdeksi kohteen toteutuksen pääelementiksi – pihalla oli niin 50 mm:n koristekiviä, luonnonkiviä kuin suuri ja massiivinen kallio.

Terassille vievistä portaista tehtiin 160 cm leveät ja kaide tuli vain metsän puolelle. – Halusin välttää kaiteita, jotka rikkoisivat kauniin maiseman, kertoo Eva. Terassin yhteyteen tuulen suojaan suuren siirtolohkareen taakse valettiin myös avotulipesä, jossa asiakas voisi savustaa ja grillata. Tulipesä päällystettiin luonnonkivillä ja päälle asennettiin kipinäkupu. Asukkaat toivoivat myös ilmavaa grillikatosta, joka rakennettiin paikan päällä.

Talon toiselle puolelle sisäänkäynti jouduttiin uusimaan kokonaan, koska se oli luonnonmukaisessa tilassa ja vaarallinen. – Materiaaliksi valitsin harmaan, ruskean ja vihreän eri sävyjä sisältävän kvartsiitin, joka sulautui hyvin ympäristöön ja vihreään rakennukseen, suunnittelija perustelee valintojaan. Portaiksi aseteltiin suuret askelkivet (halkaisija 100 cm) ja sisäänkäynnin tasanne rakennettiin vähän pienemmistä askelkivistä. Sama kivimateriaali toistui myös talon eteisen lattiassa, jolloin sisätila yhdistyi tyylikkäästi talon sisäänkäyntiin. Työstetympi pihapiiri rajautui havuihin ja heiniin.

Kohteen tiedot

Suunnittelu ja toteutus Maisemasuunnittelu ForSeasons / Eva Wuite